Шоковото увеличение на цената на газа изправя „Неохим” АД пред трудни решения

Posted by Dimitar Satamov in Новини 04 апр. 2017

Драстично поскъпване на цената на продукцията е немислимо, ще се търсят други варианти, категоричен е мениджмънтът на компанията

Влязлото в сила от 1 април драстично увеличение с близо 30 процента на цената на природния газ в най-голяма степен ще се отрази на производителите на азотни торове, категорични са водещите експерти на българския бизнес. То рязко ще увеличи производствените им разходи и вероятно ще доведе до значителна промяна в цените на произвежданите от тях продукти, смятат те.

„Неохим” АД като водещ производител на амониев нитрат, чиято основна суровина е природния газ, ще е от най-потърпевшите от увеличението компании. Въпреки трудната ситуация, в която за пореден път сме поставени, ние няма да изберем на пръв поглед най-логичния вариант – реципрочно повишаване цената на амониевия нитрат, заяви изпълнителният директор Димитър Димитров. Цената на продукцията ни винаги е била пазарно ориентирана, но считаме, че земеделците няма да могат да се адаптират бързо към новите пазарни равнища, е становището на мениджмънта. Това означава, че ще се търсят други варианти за повишаване на цената в приемливи граници и справяне с новата динамична ситуация, пред която сме поставени. Те ще са свързани с търсене на резерви за оптимизация на производствения процес и останалите производствени разходи. Оптимизация на структурите на персонала, също не е изключена. Наред с това „Неохим” ще потърси и други, освен „Булгаргаз”,  доставчици на природен газ, допълниха от ръководството. Свободният вече пазар на газа ни дава тази възможност и ще се възползваме от нея, за да запазим конкурентноспособността си и позицията си на пазарен лидер, е становището на ръководството. Освен това трябва да се има предвид, че цената на природния газ се определя на всеки три месеца и сегашното ѝ увеличение няма да е последното. Очакванията според експертните анализи са от 1 юли да последва нов скок от поне 10 процента.

Post a comment