Стефан ДИМИТРОВ в интервю за БНТ: Цените на торовете може да нараснат с до 55%

Стефан ДИМИТРОВ в интервю за БНТ: Цените на торовете може да нараснат с до 55%

Posted by admin in Новини 05 юли 2022

Стефан ДИМИТРОВ в интервю за БНТ: Цените на торовете може да нараснат с до 55%

 

Бизнесът трябва да има своята предвидима обстановка, за да може да работи. Това каза в предаването „Бизнес.БГ“ по БНТ изпълнителният директор на „Неохим“ АД – Димитровград Стефан Димитров. В тази връзка той сподели, че през последната седмица компанията е преустановила продажбите заради ескалацията в цената на природния газ в Европа. И прогнозира, че през октомври стойностите на синьото гориво в България може би ще се изравнят с тези в другите европейски страни, което ще се окаже пагубно за българския бизнес.

Стефан Димитров сподели, че по съществуващия договор с „Газпромекспорт“ са постигнати добри условия, но в момента не се изпълнява. Той бе категоричен, че стъпка в правилната посока занапред ще бъде осигуряването на природен газ за нуждите на българската индустрия. Изпълнителният директор на химическия завод  в Димитровград обясни в студиото на предаването, че по предварителните изчисления, дори при осъществяването на газовия интерконектор, доставките на азерски газ няма да бъдат достатъчни, за да задоволят потребностите на индустрията в България. Димитров не скри, че тежката политическа обстановка породена от войната между Украйна и Русия, се отразява пряко  върху европейските дипломация и политики, което носи негативи на европейския бизнес. Той спомена редица големи компании в сферата на химическата индустрия, които вече са преустановили или намалили производствата си.

Изпълнителният директор на „Неохим“ АД обясни, че е налице разлика в очакванията на земеделските производители в България и реалната цена, на която може да им бъдат предоставени минерални торове и това се дължи на драстичното нарастване на цената на природния газ, който е основна суровина за производството на азотни торове.

В случай, че бъдат преустановени компенсациите за електроенергия за бизнеса, по мнение на Димитров, цените на стоки и услуги драстично ще нараснат заради увеличението на производствените разходи. А това от своя страна ще намали покупателната способност на българина, което ще доведе до свръх инфлация на по-късен етап.

– При нас стойността на продукцията се формира основно от цената на природния газ и, ако не бъдат предприети драстични промени в организацията на работа на „Булгаргаз“ ЕАД, промяната в цените на нашите продукти ще бъде може би до 55% – заяви Стефан Димитров.

Според него, цените на амониевия нитрат са пет пъти по-високи в сравнение с миналата година, което е непоносимо за българските фермери.

 

Цялото интервю на Стефан Димитров може да гледате на следния линк

Post a comment